Kunstig intelligens udvalgt billede - Kunstig intelligens skal være med til at redde liv

Kunstig intelligens er det helt store inden for udvikling af teknologi i sundhedsindustrien. Tilbage i marts viste et kinesisk forskningsprojekt at kunstig intelligens kan diagnosticere prostatakræft på lige så præcis vis som en læge. Kineserne har udviklet en software ved at indsamle 918 prøver på prostata fra 283 patienter. Ved at sende disse prøver gennem analysesystemet har teknologien lært at diagnosticere.

Helt præcist kan denne software diagnosticere på præcis vis i 99,38 procent af tilfældene og dette er den samme procent som en patolog. Ud over at diagnosticere sygdommen, så kan den intelligente software også fastslå hvilket stadie kræften var på.

Men selvom teknologien er utrolig intelligent, så er det ikke meningen at lægen skal erstattes. Det er mere udtænkt som værende et hjælpemiddel til en hurtigere og mere præcis kortlægning af sygdommen.

Dansk start-up vil være med til at forhindre hjertestop

Det er ikke kun kineserne, der investerer i kunstig intelligens i sundhedsindustrien. I Danmark finder vi start-up firmaet Corti, som bruger kunstig intelligens til at genkende symptomer på hjertestop, når folk ringer til alarmcentralen.

Normalt kan regionens ansatte i København med telefonrøret i hånden genkende hjertestop i tre ud af fire tilfælde (75 %). Den software, som Corti har udviklet, kan genkende hjertestop i 90 % af tilfældene ved at analysere ord og lyde i opkaldet til alarmcentralen.

Mens der ”kun” er tale om en forskel på 15 %, når man sammenligner Region Hovedstaden med Corti, så kan der være tale om en endnu større forskel i andre lande, da København regionen lå utroligt højt sammenlignet med tal fra udlandet.

Den danske start-up fokuserer først og fremmest på at hjælpe med at redde liv hjemme i Danmark og på den anden side af Atlanten i USA, hvor planen er at systemet skal implementeres i landets 911-centraler.

Kunstig intelligens kan redde flere tusind liv

Den britiske statsminister Theresa May holdte for nyligt en tale i Macclesfield, hvor hun annoncerede planer til at samarbejde med den teknologiske sektor og det britiske sundhedssystem til at forbedre diagnosticeringsprocessen.

I denne tale sagde May at hun mener at man kan reducere antallet af personer, der dør af kræft i Storbritannien med 22.000 personer om året ved at benytte kunstig intelligens på bedre vis.

Planen er at man i Storbritannien vil øge antallet af diagnosticering af prostatakræft, livmoderhalskræft, lungekræft eller tyktarmskræft i det tidlige stadie af sygdommen til 50.000 i 2033. Dette vil føre til at 22.000 færre personer vil dø inden for fem år efter at de er blevet diagnosticeret med kræft. Den sene diagnosticering af sygdomme, som ellers kan blive behandlet, er nemlig en af de største årsager til at så mange mister livet i forbindelse med en udfald, der kunne være blevet forhindret.

Det øgede brug af kunstig intelligens og analyse i sundhedsindustrien i Storbritannien vil ikke kun hjælpe med at redde liv, det vil også åbne op for en helt ny industri og føre til flere arbejdspladser over hele landet. Derfor vil regeringen i Storbritannien annoncere en lang række tiltag inden for denne industri i løbet af den nære fremtid.