Paraply - Klimaændringer i 2022 - Hvor står vi?

Vi lever i et samfund i konstant udvikling. Hvert år bliver der født omkring 140 millioner babyer, og derfor er der et stigende behov for mere af alting. Byer breder sig med urbanisering på sit højeste, fødevareproduktion accelereres, trafik og øget industriel aktivitet.

Som en konsekvens af alt det, der opstår klimaændringer, påvirker temperaturen og vejrmønstret på lang sigt. I de sidste mange år er klimaændringer blevet et fremherskende problem i vores samfund. Det påvirker vilde dyr, økosystemer og naturressourcer negativt, som menneskeheden har brug for for at overleve.

Denne artikel vil handle om den aktuelle klimasituation i 2022.

Ændringer i temperatur

Thermometer 300x293 - Klimaændringer i 2022 - Hvor står vi?Samfundet etablerede mange forebyggende foranstaltninger og udviklede ny teknologi til at bekæmpe yderligere klimaændringer. På trods af det ser prognosen for klimaændringer i 2022 ikke god ud. Vores afbrænding af fossile brændstoffer tilføjer omkring 11 milliarder tons kulstof til atmosfæren. Det får først og fremmest temperaturen til at stige, og ved de nyeste oplysninger er der 93 % chance for, at de næste fem år bliver de varmeste til dato. Ifølge den årlige klimarapport er der en gennemsnitlig stigning på 0,08 grader Celsius i temperaturen på land og vand kombineret pr. årti siden 1880. Gennem årene steg dette gennemsnit. I 2022 er der en solid chance for, at den globale temperatur stiger over 1,5°C.

Naturkatastrofer

Denne sommer var ekstrem og den femte hotteste i verden. Høje temperaturer blev efterfulgt af tørke og oversvømmelser. Alt dette er en konsekvens af klimaændringer, der gjorde dem mere alvorlige.

Indien og Pakistan havde rekordbremsende hedebølger. Den blev efterfulgt af en stor monsun, der efterlod næsten en tredjedel af Pakistan under vandet. Nogle gletsjere i Himalaya smeltede under varmen, som fik asiatiske floder til at flyde over. 

En tørkeperiode ramte Amerika, Europa og Asien i år. Dette førte til, at naturbrandene spredte sig i Spanien og Portugal. Delene af Yangtze-floden tørrede ud og nåede det laveste punkt siden 1865. Vandmangel var også et universelt problem denne sommer.

Oversvoemmelse 300x135 - Klimaændringer i 2022 - Hvor står vi?

De værst tænkelige scenarier

Vi gør vores bedste for at reducere de udledninger, der er nødvendige for at afhjælpe klimaforandringerne. Men nogle eksperter er bekymrede for, at det ikke er nok, og at vi nærmer os vendepunktet. Når først den er krydset, vil skaden ikke kunne repareres.

IPCC-rapporten 2022 fremhævede to værst tænkelige scenarier, der potentielt kunne ske. Den første er, at skove med tiden kan begynde at dø som følge af stadigt stigende temperaturer. Da træer spiller et afgørende værktøj i absorptionen af CO2 ville skovrydning være ødelæggende for miljøet. I en lang periode er kystbyer i fare på grund af stigende vandstand. Dette fører til vores andet punkt, hvad vil der ske, hvis havniveauet fortsætter med at stige? Med den store hastighed, som iskapperne smelter, er der en antagelse om, at havniveauet i 2100 vil stige med mere end en meter.