Verdens mesterskab - Om VM i fodbold historie og fremtid

Den største turnering i international fodbold blev først afholdt ved OL i Paris i 1900, og hvor fodbold var med som en demonstrationssportsgren. Otte år senere blev fodbold til en officiel olympisk sportsgren ved OL i London i 1908. Seks år senere overtog det internationale fodboldforbund FIFA ansvaret for at organisere fodboldturneringen ved OL, som nu blev anset som verdensmesterskabet i fodbold for amatører.

Dermed så verden sin første interkontinentale fodboldturnering ved OL i Paris i 1924, da det ellers kun havde været europæiske hold, som havde dystet i turneringen. Men fodbold blev droppet fra OL-programmet ved OL i Los Angeles i 1932, da sporten ikke var og stadigvæk ikke er særlig populær i Nordamerika. Derudover kunne IOC og FIFA ikke blive enige om hvordan amatørbegrebet skulle fortolkes.

VM bolde 300x250 - Om VM i fodbold historie og fremtidDerfor besluttede FIFA i 1928 at de ville organisere deres egen internationale turnering. Det første verdensmesterskab i fodbold blev afholdt i 1930 i Uruguay. Her deltog 13 hold fra tre forbund og det blev afholdt i Uruguay, som også vandt sin første og eneste titel hidtil.

Næste gang der afholdes VM i fodbold bliver i Qatar i 2022 og her vil der være 32 deltagende hold. Her bliver der tale om et anderledes verdensmesterskab, da VM i fodbold normalt er blevet afholdt i juni måned. Men i juni er det for varmt at spille fodbold i Qatar og derfor er der VM i fodbold i Qatar mellem den 21. november og 18. december 2022.

Teknologi påvirker fremtiden for VM i fodbold

VM i fodbold i Rusland 2018 var et historisk VM, da dommerne for første gang nogensinde blev assisterede af Video Assistant Referee, som mange også referer til som ”VAR”. Videodommeren er et system, som deler vandene i fodboldens verden. Mens nogle er glade for at der er mindre humane fejl fra dommernes side, så mener andre at det gør fodbold mindre kønt. VAR-systemet var blandt andet med til at der allerede i gruppespillet i Rusland blev sat rekord for flest straffespark ved et verdensmesterskab.

fodbold 234x300 - Om VM i fodbold historie og fremtidLige meget hvad lader det til VAR-systemet er kommet for at blive. Videodommeren er nemlig allerede blev indført i store ligaer som Seria A og Bundesligaen og fra sæsonen 2018-19 vil såvel La Liga i Spanien som den franske Ligue 1 også indføre teknologien. Udover straffespark hjælper VAR-systemet også med at afgøre situationer med direkte røde kort og mål.

Dog bliver mål også hjulpet af en anden teknologi, nemlig målteknologien. FIFA nægtede ellers først at indføre målteknologi, men da det ved VM i 2010 kostede Englands mulige videre deltagelse i turneringen udviklede FIFA sammen med firmaerne Goal Control og Hawk-Eye, den teknologi som i dag i løbet af et sekunder fortæller dommerne om bolden er kommet i mål. Tiden vil vise hvordan teknologien vil påvirke fremtiden for VM i fodbold.