computerspil - Debatten om gambling med loot boxes og skins

Gambling på computerspil er det helt nye skrig – der er endda koder til at spille bingo, som Bingohallen.dk bonuskode 2019. Det er et spændende nyt område, som mange har bevæget sig ind på og derfor er der mange bekymrede forældre, der har kontaktet spillemyndigheden i Danmark. Man skal nemlig være 18 år gammel for at gamble i Danmark og mange mindreårige børn har kastet sig ud i at spille om loot crates og skins i forskellige populære computerspil. Derfor offentliggjorde Spillemyndigheden en udtalelse vedrørende temaet i 2017, som vi kigger mere på i denne artikel.

Bag om loot crates/loot boxes

spiller videospil 300x281 - Debatten om gambling med loot boxes og skinsI forskellige computerspil kan børn og voksne støde på en virtuel kasse, som bliver kaldt for en loot crate eller en loot box. Denne kasse indeholder tilfældige genstande, som brugere typisk skal investere flere timer i at spille for at opnå. Det kan fx være et unikt våben eller virtuelle guldmønter.

Disse loot boxes findes i spil som fx Star Wars Battlefront 2 og de koster penge. Derfor kan en bruger kun opnå den hvis han/hun betaler. Men selv om det kan lyde som gambling, så omfatter Spillemyndigheden ikke disse loot boxes af spilleloven. Selv om kasserne byder på et tilfældigt element, som kan sammenlignes med gambling, så kan gevinsten ikke omsættes til økonomiske midler.

For at være omfattet af spilleloven, skal spil opfylde tre kriterier; at der er et indskud, at der er et tilfældigt element og at der er en gevinst. Det vil sige at Spillemyndigheden mener at loot boxes kan have nogle af de samme egenskaber som gambling, men at det ikke hundrede procent er det samme. Dog skal det nævnes at denne udtalelse om loot boxes vedrører Star Wars-spillet og Spillemyndigheden afviser ikke at der findes andre computerspil med loot boxes, som kan være omfattet af spilleloven.

Holland har forbudt loot boxes i Star Wars Battlefront 2

spil 277x300 - Debatten om gambling med loot boxes og skinsI Holland er de dog ikke enige i at det ikke er gambling. Den hollandske spillemyndighed har givet udviklerne af Star Wars Battlefront 2 otte uger til at fjerne loot crates fra spillet. Hvis dette ikke bliver opfyldt, mister hollandske indbyggere højst sandsynligt muligheden for at spille spillet.

Spillemyndigheden i Holland er kommet frem til denne beslutning, da de ser det som gambling at spillerne bruger sine penge på et produkt, som de ikke med sikkerhed ved hvad det byder på. Den hollandske Spillemyndighed har foretaget dette tiltag for at prøve på at forhindre at mindreårige og andre udsatte personer bliver udsat for mulighed af afhængighed af gambling.

Gambling med skinbetting i CSGO

tastatur 200x300 - Debatten om gambling med loot boxes og skinsMens loot boxes ikke byder på nogen mulighed for at kunne spille sig til flere penge, så findes der gambling i computerspil. For eksempel kan man gamble sig til skins i det populære skydespil Counter Strike Global Offensive (CSGO). Skins er en mulighed for at gøre våben flottere og stærkere i spillet.

Disse skins er omfattet af spilleloven i Danmark, da de kan omsættes til penge, hvis man sælger dem videre på diverse hjemmesider. Derfor har retten i Frederiksberg også afgjort at den danske teleindustri skal blokere adgangen til seks forskellige skinbetting-hjemmesider.

Det er ikke ulovligt at udbyde skin betting, men det kræver en tilladelse fra spillemyndigheden og det havde de seks sider ikke. Det er altid vigtigt at gambling-sider har tilladelse, lige meget om der er tale om væddemål på sport, poker, casino, skinbetting mm., så Spillemyndigheden kan være med til at forhindre at mindreårige og udsatte personer kan opnå adgang til spil, der kan føre til en afhængighed.