PayPal logo - PayPal opkøber svenske iZettle for 2,2 milliarder dollars

FinTech er det område mange nye startups fokuserer på i Skandinavien. Finans og teknologi er vejen frem ifølge mange iværksættere og der kan være noget om snakken. Det kan man blandt andet se ved det amerikanske firma PayPal’s seneste opkøb af svenske iZettle AB for 2,2 milliarder dollars.

iZettle har eksisteret mindre end et årti, hvilket fortæller lidt om hvilken fornemmelse grundlæggerne Jacob de Geer og Magnus Nilsson sikkert har i kroppen efter at blive opkøbt af PayPal-giganten. Faktisk er det PayPals hidtil største overtagelse, men begge firmaer har også udsigt til at vokse sammen.

iZettle er et intuitivt kassesystem, som gør betalingsprocessen, salgsrapportering og produkt-styring mere enkel. Det er banebrydende software, som fungerer som et værktøj til betaling og analyse. Ifølge informationen på firmaets egen hjemmeside har de hjulpet sine brugeres virksomheder med at opnå en årlig vækst, der er mere end tre gange så stor end gennemsnittet i Europa.

älypuhelin 300x251 - PayPal opkøber svenske iZettle for 2,2 milliarder dollarsVed at overtage iZettle har PayPal sammen med det svenske firma bedre mulighed for at komme ind hos de populære food-trucks samt små forretninger over hele verden. Det forventes at iZettle vil indbringe en bruttoomsætning på 165 millioner dollars i år på omkring 6 milliarder forventede transaktioner.

Generelt byder den nordiske region på det næststørste FinTech samfund i hele Europa. Især svenskerne har haft succes med at sætte FinTech startups på verdenskortet. Her er der både tale om iZettle, der er blevet opkøbt af PayPal og Klarna, som længe har været anset som det mest succesrige europæiske FinTech firma.

Men den nye verden FinTech byder på fører også hurtigt til mange spørgsmålstegn vedrørende transformation af samfundet og vores økonomi. Derfor har EU-kommissionen reageret ved at forberede en plan, der har til mål at skabe klarhed vedrørende regulering. Denne plan skal også være med til at sikre at der er en mere ensartet praksis over hele Europa i stedet forskellige retningslinjer alt efter hvilket land man arbejder i.

Denne plan hedder Fintech Action Plan og den indeholder forskellige initiativer, der er forbundet til de seneste nye teknologier som fx blockchain, cloud-teknologi, kryptovalutaer som fx Bitcoin og kunstig intelligens. Det har været nødvendigt for EU-kommissionen at skabe denne plan på grund af usikkerheder i forbindelse med regulering af området.

online sikkerhed 257x300 - PayPal opkøber svenske iZettle for 2,2 milliarder dollarsDerudover fokuserer Fintech Action Plan også på cybersikkerhed, forbrugerbeskyttelse og investorbeskyttelse. For selvom at finanssektoren er en af de sektorer der er bedst forberedt på trusler fra cyberspace, så er det stadigvæk den sektor, der er målet for flest angreb.

Derfor påpeger planen blandt andet behovet for at gennemføre cybertest løbende, så de europæiske finansielle aktører alle blive bedre til at stå imod trusler fra cyberspace. Danmark er blandt et af de lande, der har aftalt at gennemføre et testprogram baseret på det fælles rammeværk Threat Intelligence Based Ethical Red Teaming (TIBER-EU), der skal sikre en stærkere koordination mellem medlemslandene i EU.