økonomi - Oversigt over globale problemer

Aktiemarkederne over hele verden er blevet påvirket af den seneste handelskrig, som udvikler sig med lynfart. Der er blevet indført mere told på flere fronter og det påvirker især globaliserede virksomheder som fx A.P. Møller-Mærsk, der har lidt et tab på mellem to og tre procent i markedsværdi.

Men det ser ikke alt sammen rødt ud. Mens den amerikanske Præsident Donald Trump bliver ved med at indføre mere told på især kinesiske varer, så har EU og Japan skrevet under på en frihandelsaftale. Her bliver stort set alle toldsatser fjernet og det bliver også nemmere at sælge europæiske varer og serviceydelser i Japan. Dermed er der blevet skabt en frihandelszone, der dækker omkring en tredjedel af det brutto nationale produkt i verden.  

Atomkrigen er lige så tæt på som den var under den kolde krig

rød knap 300x199 - Oversigt over globale problemerMed den magt-krig, der foregår i verden lige nu er verden tættere på en atomkrig end vi nogensinde har været siden 1953. Dette viser et symbolsk Dommedagsur, som blev skabt i Chicago i 1947. Minutviseren på dette ur viser hvor tæt vi er på dommedag og det sættes af et panel med atomforskere og 15 nobelprismodtagere. Siden januar 2018 har denne minutviser stået på to minutter i midnat og sidst den stod på det samme ved under den kolde krig i 1953.

Problemet er at Nordkorea har gjort bemærkelsesværdige fremskridt med sit atomvåbenprogram i 2017. Lande som Indien og Pakistan er også ved at udvide sine arsenaler med atomvåben. Derudover opgraderer såvel USA som Rusland sine atomslagstyrker. I 2018 har vi også set flere spændinger mellem landene i det sydkinesiske hav. Derfor er en mulig atomkrig et af de største globale problemer, som vi står overfor lige nu.

Klimaforandringer fører til naturkatastrofer

Der er mange, som taler om at klimaforandringerne vil have fatale konsekvenser i fremtiden, men meget tyder på at det allerede påvirker verdenen på negativ vis den dag i dag. For eksempel viser en Gallup meningsmåling af 38 procent af den amerikanske befolkning tror at den globale opvarmning endnu ikke påvirker klimaet.

Orkanen 300x172 - Oversigt over globale problemerMen alligevel er der nogen, der tror at fx den seneste naturkatastrofe med orkanen Harvey, der hærgede i Texas-byen Houston i august 2017 har direkte sammenhæng med klimaforandringerne. Nedbøren i Houston er steget med 167 procent siden 1950’erne, som er hjemsted for størstedelen af den amerikanske olieindustri og dette kan direkte påvirke storme som fx Harvey, der bliver større, hårdere og som varer i længere tid.

Frygt om vandmangel og overbefolkning

I 2100 vil der ifølge FN bo 11 milliarder personer på Jorden. Derfor er der stor frygt for mangel på energi, land, mad, vand og meget mere. Selvom folk for færre og færre børn, så fødes der stadigvæk dobbelt så mange personer, som der forlader Jorden og dette kan blive et problem i fremtiden.

vandrør 300x225 - Oversigt over globale problemerAllerede i dag er vandmangel, som andre også kalder for vandstress, er en reel trussel i mange lande. Et er at mange mener at vi er for mange mennesker på Jorden, men et andet problem er også at vi har et overforbrug af vand. Ifølge undersøgelser fra WWF, som er Verdensnaturfonden, er der mere end en milliard personer, som mangler adgang til vand. De samme undersøgelser viser også at en ud af fire af de 500 største byer i verden har det svært med at skaffe rent drikkevand til befolkningen.

Vi har allerede set eksempler i storbyer som fx Sao Paolo i Brasilien hvor politiet i 2015 måtte ekskortere vandtransporter rundt omkring i den brasilianske storby, som huser omkring 12 millioner personer.