IoT - Om Internet of Things (IoT)

Internet of Things, som ofte forkortes til IoT er betegnelsen, der dækker over enheder, som er koblet til nettet. Derfor bliver det også kaldet for Tingenes Internet på dansk. Betegnelsen dækker ikke kun computere og smartphones, men også alt fra køleskabe til biler. Dog er over halvdelen af enhederne forbrugerelektronik som fx SMART TV’s, højtalere, overvågningskameraer mm. Typisk består IoT af tre ting:

  •      En enhed
  •      Visualisering af data
  •      Dataoverførsel via nettet

I 2017 bød analysehuset Gartner på at 8,4 milliarder enheder ville være koblet til internettet. Her var der tale om en stigning på 31 procent i forhold til 2016, men stigningen der forventes inden 2025 er endnu større. Det siges IoT er i sin opstartsfase og at der vil være 25 milliarder IoT-enheder i 2025. Andre mener at vi vil nå 30 milliarder IoT-enheder allerede i 2020.

Derfor er der tale om et kæmpe marked og lige for tiden er der især fokus på IoT-sikkerhed. Tal viser at 20 procent af virksomhederne har oplevet et angreb baseret på IoT inden for de seneste tre år. Derfor kræver det at virksomhederne investerer i IoT-sikkerhed og ifølge Gartner når dette marked over 1,5 milliarder amerikanske dollars i 2018.

Internet of Things 300x134 - Om Internet of Things (IoT)

Undersøgelser har også vist at større virksomheder er enige i hvor vigtig IoT er.

  •      48 procent mener at IoT er et vigtigt redskab i forhold til optimering af forretningen.
  •      76 procent mener at IoT er kritisk i forhold til deres strategi.
  •      63 procent informerer at IoT allerede nu har ført til en meget højere indtjening.

Mobilnetværk som aldrig set før

Det største danske IT- og teleselskab TDC Group har på det seneste været ved at udrulle et landsdækkende IoT-netværk ovenpå deres eksisterende mobile netværk. Her er der tale om det der kaldes for Narrow Band IoT (NB-IoT) og den nordjyske by Aalborg er en af de første byer, der kommer til at kunne nyde gavn af det. Aktiveringen af TDC’s NB-IoT betyder at de danske virksomheder og den danske befolkning får mulighed for at bruge IoT-enheder over det hele.

smartphone 300x194 - Om Internet of Things (IoT)TDC Group samarbejder med en række nordjyske virksomheder samt Aalborg Kommune for at kunne teste netværket og dets funktioner, så de senere kan udrulle det til hele Danmark. Aalborg er en af de danske byer, som har mange IKT-virksomheder, der skaber flere arbejdspladser og som har oplevet den største fremgang i Danmark. Derudover huser Aalborg også deres verdenskendte universitet, som modtager meget positiv omtale om deres forskning og uddannelser.

Nutidens og fremtidens Smart Cities

TDC-projektet i Aalborg er en del af den udvikling, som vi ser med intelligente byer, der også kaldes for Smart Cities. Smart Cities handler blandt andet om bæredygtighed og dette kan vi blandt andet se i Københavns kommune, som har sat et mål om at blive CO2 neutral i 2025.

innovationer 300x163 - Om Internet of Things (IoT)For at nå dette mål skal der bruges redskaber som fx sensorer og ”big data” til blandt andet optimering af trafik og dermed at undgå kødannelse. En af de globale faktorer i Smart Cities er fælles standarder og at hente inspiration fra hinanden. Derfor er de fem største danske byer også gået sammen i netværket City Pack for blandt andet at skære på omkostninger og opnå en bedre skalerbarhed.